Om æg

Om æg kan der fortælles meget. Her kan du få nyttig viden om emnet.

De hønseæg man får, når man har sit eget lille hønsehold i haven, er klart mere delikate at spise, end dem man typisk køber i butikkerne. Først og fremmest er de helt friske. Når du fodrer dine høns varieret med bl.a. mælkebytteblade, græs, samt overskud fra husholdningen m.v., så får blommen en markant flot mørkegul farve. Nogle ægproducenter i industrien opnår gule blommer ved at tilsættte hønsefoderet et farvestof.  Når du henter fiske æg fra dine høns, så kan du rengøre dem med fint sandpapir. Hvis du vasker dem med vand, så reducerer man nemlig holbarheden. Skal æggene spises indenfor kort tid, betyder det dog ikke det store. Det smarteste er dog at holde redekasserne rene, så æggene ikke bliver beskidte. Man kan evt. skrive dato på æggene med en blyant.


Holdbarheden på æg

Et æg man selv har hentet i hønsegården er selvfølgelig helt frisk og kan i køleskabet holde sig i minimum 2 måneder. De kan også stå i køkken og her vil holdbarheden være ca. 1 måned. De æg man køber i butikker er ofte 6 uger gamle og kan i køleskabet holde sig i yderligere 28 dage. 5 grader er den optimale temperatur for opbevaring af æg.

Det største æg

Det største æg man har fundet, vejede 340 g og målte ikke mindre end 23 cm i diameter. Ægget indeholdte 5 æggeblommer.

Hvornår vil et befrugtet hønseæg udvikle sig til et kylling ?

Når et æg bliver påvirket af en temperatur på over 30 grader, så begynder det at udvikle sig. Befrugtede æg der ikke påvirkes af varme, vil ikke udvikle sig, og kan spises som alle ikke-befrugtede æg.

Hvorfor er det så svært at pille et friskt æg ?

Hvis du koger et helt frisklagt æg, kan det være svært at pille. Det skyldes at hviden sidder fast på æggeskallen. Hvis man tilsætter kogevandet 1 tsk. natron, kan du nu nemt pille de helt friske æg.

Hvor mange æg spiser vi danskere ?

Vi danskere spiser i gennemsnit 250 æg om året. Nogle af æggene spiser vi i bagværk, mayonnaise osv.  Man skal beregne 1 høne pr. person i hustanden.

Æggestørrelser

Et almindeligt æg vejer ca. 63 g. Æg der vejer mindre kaldes small eller medium og æg som vejer mere en 63 g. kaldes large. Æg over 73 g. kaldes XL. Æggeblommen udgør 28 % af æggets samlede vægt.

I forskerkredse er der heldigvis efterhånden bred enighed om, at hønseæg er helt og aldeles ufarlige. Æg indeholder til gengæld mange vigtige næringsstoffer og er bl.a. ideel træningskost. Det er altså en myte, at æg er farlige og gør ondt på dit kolesteroltal. Æg er sunde og bidrager med et væld af gode stoffer. Samtidig gør proteinerne i æg,  at du forbliver mæt i lang tid efter at have spist dem. Æg indeholder aminosyrer, som er godt for kroppen, når den skal restituere og er et glimrende alternativ til de næringsstoffer som er i kød.

Det har ingen betydning for sundhedsværdien, hvordan du tilbereder dine æg. Uanset om du spiser blødkogt æg, hårdkogt æg, spejlæg, røræg, omelet – eller bruger æg i andre retter eller bagværk, så får du glæde af de sunde stoffer i ægget.

Ja, selv rå æg er nu i orden at spise, da salmonella risikoen i dag er så lille, at myndighederne ikke længere advarer mod rå æg.

Det var lidt om æg.

Om æg