Der findes utrolig mange hønseracer og her vil jeg gennemgå nogle af de mest populære racer. Mange af racerne findes både i dværg og i almindelig størrelse.


 

Wyandotter

Denne race er meget populær, bl.a. fordi man har avlet den i over 25 forskellige farver. Det er altså den høne overhovedet, som kan fåes i flest forskellige fjerdragter. Hønen kommer fra Amerika. Den har ry for at være en god æglægger – også om efteråret og vinteren. Æggene er lysebrune og æggeblommen er ret store. Wyandotter har et roligt temperament og er nemme at gøre tamme.

Hønen er livlig og har et godt sind. Den er ikke voldsomt flyvsk. I stor race er hanens vægt 3,5-3,8 kg og hønen vejer 2,5-3 kg. Deres æg vejer 55-60 gram.

I dværg er hanens vægt 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 40 gram.

Score som havehøne
Wyandotter - egnet som havehøne 75%
Score som æglægger
Wyandotter 80%

 

Sussex

Racen er en meget stabil æglægger og blev før man skabte hybridhøns, brugt som den foretrukne høne i landbruget og i industrien. Sussex er en robust høne og egner sig derfor også til slagtning. Kyllingerne vokser hurtigt. Hønen er tung og er derfor veleget som havehøne. Den er rolig og kan blive helt tam. Sussex fåes i flere farver – den mest almindelige er lys Sussex – hvid krop med sort krage.

I stor race vejer hanen op til 3,5 kg og hønen op til 3 kg. Deres æg vejer ca. 55 g.

I dværg er hanens vægt 1000 g og hønen 800 g. Her er ægvægten 35 g.

Score som havehøne
Sussex - egnet som havehøne 98%
Score som æglægger
Sussex 85%

 

Isa Warren / Isa Brown

Dennne høne er en såkaldt hybridhøne. Det er altså en høne, som vi mennesker har optimeret på gennem mange år. Man har skabt nogle særlige egenskaber i Isa, som har nogle store fordele. Det er helt klart den høne, som lægger flest æg. Op til 315 æg om året kan man forvente af denne superæglægger. Den er desuden meget rolig og kan gøres mere end tam. Isa starter allerede æglægningen som 18-20 uger gamle. Den lægger så mange æg, at den efter 2 år typisk skal udskiftes. Isa er ikke de bedste kyllingemødre.

Isa har en tæt, rødbrun fjerdragt med lidt hvide fjer i. Æggene er store og brune og vejer ca. 60 g. Hønen vejer 2,5 kg. og er et godt valg, hvis man ønsker MANGE æg.

Score som havehøne
Isa - egnet som havehøne 93%
Score som æglægger
Isa Brown 100%

 

Sperber (Skovhøne)

Sperber er på min liste over gode have høns. Den er virkelig smuk med sin flotte sort/hvid stribet fjerdragt. Hønen er rolig og tillidsfuld. Sperber er en god æglægger med op til 300 æg årligt. I hønsebyen er det en af de absolutte bestsellere.

Sperber er mellemstor hønserace og ikke den store flyver.

 

Score som havehøne
Sperber - egnet som havehøne 95%
Score som æglægger
Tværstripet Sperber (Skovhøne) 90%

 

Kønigsberger

Denne smukke høne har en sølvgrå fjerdragt med en gylden hals. Kønigsberger er en livlig høne, og med hensyn til æg er den meget produktiv. Den bidrager med æglægning på op til 290 æg årligt ved optimale betingelser. Æggene er lysebrune. Racen har ikke problemer med, at gå med andre ligesindede racer. Den går ind under kategorien – En god havehøne…

 

Score som havehøne
Kønigsberger - egnet som havehøne 86%
Score som æglægger
Kønigsberger 85%

 

Orpington

Orpington er en meget eftertragtet høne. Den er meget smuk med dens runde facon. – En klassisk “Disney høne”. Orpington har mange dun som gør, at den ser så fyldig ud. Racen er meget godmodig og er opkaldt efter den engelske by af samme navn, og det var her man fremavlede racen. I Danmark har man kendt racen siden 1894.

Orpington er en tung race og er derfor en god havehøne fordi dens flyvefærdigheder er meget dårlige. Hønen er en særdeles god mor, og den bliver nemt skruk. Hanen kan dog have lidt svært ved at befrugte, da han har svært ved at komme til pga. dunmængden. Æggene er brune og lægger op til 220 æg årligt.  De er ekstremt glade for mad, og det kan være nødvendigt at begrænse deres indtag af protein. Orpington findes i mange farvekombinationer. 

I stor race vejer hanen op til 4,5 kg og hønen op til 3,5 kg. Deres æg vejer ca. 64 g.
I dværg vejer hanen 1500 g og hønen 1300 g. Her er ægvægten 44 g.

Score som havehøne
Orpington - egnet som havehøne 100%
Score som æglægger
Orpington 60%

 

Maran

Maran er kandt for at lægge chokoladebrune æg. Den kommer fra Frankrig og æggeskallen er ekstrem mørk. Skallen er tyk og mange vælger denne høne, fordi æggene er så mørke. Det er en god tung høne, der egner sig fint som havehøne.

 

Score som havehøne
Maran 85%
Score som æglægger
Maran 85%

 

Welsumer (Dværg)

Welsumer er en lille sød dværghøne, som er en flittig æglægger. Den lægger på trods af dens beskedne størrelse, relativt store æg. Æggene vejer ca. 50 g og Welsumer starter typisk med at lægge æg når de er 24 uger. Den kan lægge op til 200 æg årligt. En nem og køn høne som egner sig til haven. Jeg har gode erfaringer med hyppig æglægning om vinteren.

Welsumeren er oprindeligt hollandsk men dværg versionen er fra Tyskland.

På grund af dens lette vægt, skal hegnet være lidt højere, end hvis man vælger de tungere racer. 

 

Score som havehøne
Welsumer - egnet som havehøne 85%
Score som æglægger
Welsumer 80%